Ahdistus kropassa, diagnoosilla: vaikea masennus

My diary 

On tää sairaus perseestä! Heti aamusta epämääräinen ahdistus velloo koko kropassa ja tuntuu, että jokin puristaa rintakehää lyttyyn. Ei auta, vaikka kuinka hokee itselleen: "Kaikki hyvin, hengitä. Ajattele jotain muuta. Ajattele jotain kivaa..."

Jostain syvältä sielun sopukoista nousee nyt voimalla ylös jotain, pyrkii pintaan lamaavana tunteena. Olen ihminen, joka reagoi kokonaisvaltaisesti asioihin. Ilot ja surut tuntuvat joka solussa. Ahdistus on aina ollut minulle hyvin fyysinen tunne. Se ei ole vain mielessä, päässä, vaan kaikkialla minussa.

Pahimpia tunteita ovat takaumat. Jokin laukaisee ne, hyvin usein äänet. Joillakin hajut laukaisevat takaumia, minulla erilaiset äänet. Musiikki on myös yksi laukaiseva tekijä, mikä on ollut todella vaikeaa. Joudun tarkkaan valikoimaan, mitä kuuntelen. Yleensähän musiikki on terapeuttista ja rentouttavaa.

Pitkään ihmettelin, miksi en ole kuunnellut viime vuosina radiota juuri ollenkaa. Vasta vuosi pari sitten tajusin, että tietynlainen musiikki ja tietyt musiikkikappaleet laukaisevat takaumia. Siksi meillä ei radio ole juuri koskaan päällä.

Olen jonkin verran oppinut suojelemaan itseäni ja ymmärtämään itseäni. En ajattele enää niin usein, että olen outo. Ymmärrän, että nämä kaikki tuntemukset minussa johtuvat traumoista. En enää säikähdä niin paljon, kun yhtäkkiä tapahtuu jotain kummallista, kroppa reagoi tavalla, mihin en pystykään vaikuttamaan.

Käperryn sohvalle, kiedon viltin tiukasti ympärilleni, keskitän katseeni kissatauluun ja keskityn hengitykseeni. Vähitellen lihakseni ja kroppani rentoutuu, paino ja puristava tunne hellittää rintakehältä. Uusi päivä voi alkaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lääkkeiden haittavaikutukset, diagnoosilla vaikea masennus

Vieroitusoireita, diagnoosilla vaikea masennus

Kadonnut elämänhalu, diagnoosilla vaikea masennus

Yksinäisyys, diagnoosilla vaikea masennus

Soitit taas, diagnoosilla vaikea masennus

Rakas äitini

Oikea sairausko?

Iloista vappua!

Osastolla, diagnoosilla: vaikea masennus

Romahdus, diagnoosilla vaikea masennus