Vihan tunteet, diagnoosilla: vaikea masennus

My diary 

Viha
Sitä oli sisälläni paljon. Synkkää ja painostavaa vihaa. Välillä tunne oli vaimeampi, välillä se roihahti liekkeihin ja peitti alleen kaikki muut tunteet, hankalat ja ahdistavat tunteet.

Häpeä
Sitäkin oli sisälläni paljon ja häpeää oli raskaampaa kantaa kuin vihaa. Usein häpeän tunne oli sietämätön ja käänsin sen mielelläni vihan tunteeksi, koska oli helpompaa olla vihainen.

"Vihakortti"
Elämä oli siedettävämpää vihaisena kuin häpeän jyllätessä sisällä. Kun oikein hävetti, oli helppoa vetää "vihakortti" esiin ja pystyi taas vapaammin hengittämään.

Häpeä lamaannuttaa, viha potkii persuksille. Vihaisena kykenee toimimaan, häpeä saa käpertymään kasaan ja vetäytymään omaan häpeän maailmaan.

Välillä helpompaa elämää
Onneksi on kausia, jolloin viha on vaimeampaa tai sitä ei ole ollenkaan. Monet vihaa aiheuttaneet tekijät ovat karsiutuneet pois. Olen poistanut niitä elämästäni ja usein välttelen vihaa aiheuttavia tilanteita.  Toisaalta etsin silloin tällöin vihaani, koska se saa minut toimimaan.

Masennus ja häpeä
Häpeä on edelleen elämässäni. Välillä kauempana, valitettavan usein kuitenkin painavana olkapäällä, istuen rinnan päällä. En ole vieläkään pystynyt karistamaan sitä elämästäni. En ole edes saanut sitä siedettävämmäksi.

Kun on masennuskausi pahimmillaan myös häpeä on voimakkaimmillaan. Välillä haluaisin pois tästä kaikesta. Olen väsynyt tähän sairauteen ja tähän häpeän tunteeseen.
Taistelen 
Häpeän kahlitsema,
ahdistuksen lukitsema.
Siinäkö elämä.
Ei.
Taistelen vaikka ryömien,
polvet verillä,
kynnet halkeillen.
Otan vauhtia ja hyppää,
toivottavasti alastulo on pehmeä.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lääkkeiden haittavaikutukset, diagnoosilla vaikea masennus

Vieroitusoireita, diagnoosilla vaikea masennus

Kadonnut elämänhalu, diagnoosilla vaikea masennus

Yksinäisyys, diagnoosilla vaikea masennus

Soitit taas, diagnoosilla vaikea masennus

Oikea sairausko?

Rakas äitini

Iloista vappua!

Osastolla, diagnoosilla: vaikea masennus

Romahdus, diagnoosilla vaikea masennus