Kateus, diagnoosilla: vaikea masennus

My diary 

Olen kateellinen niille, jotka avoimesti, ilman häpeän tunteita, kertovat sairastavansa masennusta. Olen kateellinen siitä, miten luontevasti toiset puhuvat mielenterveysongelmistaan. Juuri tänään luin kaverin facebook päivityksen, jossa hän kertoi mm. työuupumuksestaan ja pitkästä sairauslomasta.

Olen kateellinen, koska en itse pysty samaan. Olen sairastanut vaikeaa masennusta vuodesta 2007 asti. Olen ollut pitkillä sairauslomilla, olen ollut lähes puoli vuotta osastohoidossa ja syön useampaa mielialalääkettä. Vaikka minulla on pitkä "kokemus" sairaudestani, en ole edelleenkään "sinut" sen kanssa. Häpeän sairauttani.

Minulle masennus on edelleen stigma, tabu, jota peittelen ja häpeilen.Olen mestari esittämään, että kaikki on hyvin. Peitän ahdistuksen ja pahan olon hymyn taakse. Pidän sisälläni valtavan määrän tuskaa, häpeää ja traumoja. Minulla meni useampi vuosi terapiassa, ennen kuin pystyin edes vähän avautumaan.

Pitkään kävin itseni kanssa sisäistä keskustelua siitä, voinko aloittaa blogin, jossa kerron, mitä minulle oikeasti kuuluu. Pystynkö "paljastamaan", että olen masentunut, työkyvytön, omituinen, kotona nyhjöttävä surkimus. Että sairastan myös bipolaarihäiriötä ja minulla on PTSD...Edelleen sisäinen sensuuri iskee ja pidän jarrut päällä kirjoittaessani. En kykene edes salaiseen päiväkirjaani kirjoittamaan vaikeimmista tapahtumista, joita olen joutunut käymään läpi elämässäni. Kirjoittaminen on kuitenkin terapeuttista ja opettaa käsittelemään vaikeita tunteita ja asioita. Se auttaa ymmärtämään itseäni.

Toisinaan pintaan nousee niin ahdistavia asioita ja muistoja, että lamaannun ja tunnen ahdistuksen fyysisenä kipuna. Silloin on pakko lopettaa, yrittää tyhjentää pää ajatuksista ja syytöksistä. Silloin kiedon viltin tiukasti ympärilleni ja sanon itselleni: "Minä selviän tästä, selviän ja ymmärrän taas vähän paremmin itseäni ".


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lääkkeiden haittavaikutukset, diagnoosilla vaikea masennus

Vieroitusoireita, diagnoosilla vaikea masennus

Kadonnut elämänhalu, diagnoosilla vaikea masennus

Yksinäisyys, diagnoosilla vaikea masennus

Soitit taas, diagnoosilla vaikea masennus

Rakas äitini

Iloista vappua!

Oikea sairausko?

Osastolla, diagnoosilla: vaikea masennus

Romahdus, diagnoosilla vaikea masennus