Kuolemanpelko, diagnoosilla vaikea masennus

My diary

Trigger warning
Kuolemanpelko.
Se oli lapsena voimakas. Näin kuolemasta usein painajaisia.
Pelkäsin milloin mitäkin. Omaa kuolemaani, vanhempien kuolemaa, sotaa, maailmanloppua.

Vanhempani olivat sotaveteraaneja. Isäni lähti sotaan 17-vuotiaana ja kantoi sotatraumoja koko elämänsä.Luulen, että osa kuolemanpelostani johtui vanhempieni sotatraumoista. Ei meillä paljoa sodasta puhuttu, sen verran kuitenkin, että se ruokki vilkasta mielikuvitustani ja herkkää mieltäni.

En koskaan puhunut vanhemmilleni kuolemanpelostani tai painajaisistani. Kotonani ei tunteiltu ja häpesin itseäni. En osannut käsitellä pelkojani ja ne seurasivat vuosikymmeniä mielessäni.

Elämässäni on ajanjakso, jolloin halusin vahingoittaa itseni vakavasti. Olin itsetuhoinen. En enää löytänyt ulospääsyä ongelmistani. Tuli romahdus, tuli masennus, tuli epätoivo. En jaksanut enää elää, enkä osannut hakea apua. Halusin vain, että tuska häviää, että minä häviän. Silloin en pelännyt kuolemaa. Onneksi sain lopulta apua ja vähitellen elämäni takaisin, uuden elämäni.

"Itsetuhoisuus tai halukkuus satuttaa itseään on joskus ainoa keino, jonka avulla ihminen tuntee voivansa käsitellä ongelmiaan".

Tämä lause on auttanut minua ymmärtämään itseäni, koska se kuvaa niin osuvasti sitä, miltä minusta silloin tuntui. Moni puhuu itsemurhasta tai sen yrityksestä, että ihminen on heikko ja itsekäs. Tällaisten puheiden jälkeen tuntee itsensä maanmatoseksi. Niin minäkin tunsin ennen. Nykyään alan ymmärtämään asiaa, ymmärtämään miten rikki, epätoivoinen ja hajalla olin.

Nykyään minulla on edelleen kuolemanpelko, mutta ei niin voimakkaana. Tiedän, että se johtuu lääkityksestäni. Lääkitys turruttaa. En oikeastaan tiedä, onko se hyvä asia, mutta se auttaa myös pysymään elämässä kiinni.

Elämä. Vaikka se on mielenterveysongelmaiselle välillä täyttä paskaa, haluan elää sen läpi elämäni.
Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Lääkkeiden haittavaikutukset, diagnoosilla vaikea masennus

Vieroitusoireita, diagnoosilla vaikea masennus

Kadonnut elämänhalu, diagnoosilla vaikea masennus

Yksinäisyys, diagnoosilla vaikea masennus

Soitit taas, diagnoosilla vaikea masennus

Rakas äitini

Iloista vappua!

Oikea sairausko?

Osastolla, diagnoosilla: vaikea masennus

Romahdus, diagnoosilla vaikea masennus